• álló gyakorlat

Fálun Dáfá – Test és szellem együttes művelése, akár otthon is

3
perc olvasás

Fálun Dáfá – Test és szellem együttes művelése, akár otthon is

2020/05/13 - 14:53
Rovat:

Ugyan a kijárásra vonatkozó rendelkezések lassan feloldódni, vagy legalábbis lazulni látszanak, mégis még mindig sokan ülnek otthon a COVID-19-től tartva. Ebben a helyzetben is nagyon fontos, hogy ne felejdkezzünk meg az egészséges életmódról és a belső egyensúlyunkról. Ez nem könnyű, de mégis sokan keresik, és meg is találák a számukra legmegfelelőbb utat.

 

Szeretnénk bemutatni egy remek lehetőséget az egészséges test és a szellemi egyensúly megőrzésére a jelenlegi, nehéz helyzetben is.

A Fálun Dáfá módszer, vagy másnéven Fálun Gong, egy ősi kínai módszer, mely a test és szellem együttes művelésére szolgál.



Öt meditációs gyakorlat az egészséges test érdekében

A Fálun Dáfá művelési módszere öt lassú, meditációs gyakorlatból áll. Az első négy gyakorlatot állva végezzük. A finom és harmonikus mozdulatok a jógára, tájcsi-re vagy egyéb csi-kung gyakorlatokra emlékeztetnek.
Az ötödik gyakorlat az ülő meditáció.

Minden mozdulat egyszerű és könnyen elsajátítható és ami még jobb, hogy az összes szükséges útmutató otthon, az interneten is elérhető - mégpedig teljesen ingyenesen.


A gyakorlatok:

  • jó hatással vannak egészségünkre,
  • erősítik az immunrendszert,
  • csökkentik a belső feszültséget
  • és a stresszt.

Nincs szükség nagy térre, sem semmilyen eszközre, csupán egy egyszerű meditációs matracra. A gyakorlatok maximális hossza két óra, de egyes elemek szabadon variálhatóak, tehát annyit végzünk el belőlük, amennyit szeretnénk.

 

A test és szellem művelése

Fálun Dáfá összhangban van az ősi kínai hagyományokkal, követi a nyugodt életvitel filozófiáját, mely a saját jellemünk fejlődését helyezi előtérbe, a belső harmónia és az őszinteség, a jóság és a tolerancia, vagyis az univerzális értékekre való törekvést. A szellemi egyensúly elérése szintén fontos része a gyakorlatoknak, amik csak akkor érik el a kívánt hatást, ha a finom mozdulatokat belső nyugalmunk is kiegészíti.

Belsőnk művelése tehát elválaszthatatlan a gyakorlatoktól. Ezt a művelési formát a kínaiak "a test és a szellem együttes művelésének" is hívják.

Azt hiszem, mind egyetérthetünk abban, hogy a jelenlegi, kritikus helyzetben, mindkettő valóban fontos.


A legnépszerűbb gyakorlási módszer Kínában

A Fálun Dáfá egy ősi művelési módszer, mely a kilencvenes években vált közismertté, amikor is nagy népszerűségre tett szert és legalább száz millió ember gyakorolta országszerte.

Ez a szám azonban meghaladta a vezető kommunista párt akkori létszámát, amit a vezetés elfogadhatatlannak tartott. Tiang Ce-min kínai államelnök ezért 1999-ben betiltotta.

A Fálun Dáfá gyakorlókat ezután súlyosan megbüntették, börtönbe vagy munkatáborba toloncolták. Mindezek ellenére az emberek nem adták fel a őszinteség, a jóság, a tolerancia univerzális alapelveit, így a Fálun Dáfa továbbra is megtartotta népszerűségét Kínában, és a gyakorlatok pozitív hatásainak köszönhetően az egész világon elterjedt.
 

Pozsonyban is gyakorolják

Jelenlegi korlátozásokat figyelembevéve a csoportos gyakorlások korlátozottak.

A pozsonyi közös gyakorlások hivatalos időpontai:

  1. Pozsonyban, a Medikus kertben minden kedden 18.00-tól és minden vasárnap 9.30-tól,
  2. valamint a Janko Kráľ parkban minden vasárnap 15.00-tól megtalálhatják a gyakorlókat.

 

Pozsonyon kívül több szlovákiai város is szervez közös gyakorlásokat, ahol ingyenesen megtanítják és elmagyarázzák a mozdulatok lényegét. A közös gyakorlások külföldi és belföldi listáját az interneten ugyancsak megtalálhatják.

 

További információkat falundafa.org és a clearharmony.net weboldalakon találhatnak.

 

---

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága idén nem támogatta, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működésünkhöz, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727


KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!

Címkék